Filmom “Kolektivni izum” Oh-kwanga Kwona, opisanim kao “sumanuti spoj farse, alegorije i detektivske priče, u kojoj autor nije poštedio nikog, od medija i korejske vlade do farmaceutskih korporacija, religije i samog kapitalizma”, u ponedjeljak se u kinu Tuškanac otvara Tjedan novog korejskog filma.

U okviru ovogodišnjeg izdanja pregleda korejske kinematografije, koje obilježavaju sjajne uloge velikih glumica korejskog filma te novih glumačkih nada, do 23. listopada će se prikazati pet filmova snimljenih u zadnje dvije godine, najavljeno je iz “Tuškanca”.

“Kolektivni izum” prati mladića koji nakon sudjelovanja u kliničkim testiranjima novog lijeka mutira u čovjeka-ribu, što putem interneta postane glavna medijska priča.

Triler “Vremenski odmetnici” Jae-yonga Kwaka isprepliće sudbine detektiva i učitelja glazbe kojima je zajedničko što su, u odvojenim incidentima i s razmakom od tridesetak godina, bili ranjeni i jedva preživjeli. Uskoro obojica počinju sanjati o životu onoga drugoga, a sve se dodatno zakomplicira kada policajac iz 2015. upozna ženu koja izgleda isto kao i učiteljeva djevojka iz 1983. koja je bila ubijena.

U trileru Vremenski odmetnici redatelj se nollanovski poigrava motivom vremena u energičnom narativnom puzzleu u kojem se isprepliću i preklapaju sudbine detektiva i učitelja glazbe, čije su se teške ozljede dogodile u dvije različite godine (1982. i 2014.), a koji jedan drugom u živote ulaze putem snova.
Prikazat će se i uspješni debitantski film Jeong-yeola Choija “Jednosmjerno putovanje” o četvorici prijatelja koji odlaze na dvodnevni izlet, no nakon što priskoče u pomoć ženi koju tuče muž, ono što je trebala biti oproštajna zabava za jednog od njih koji odlazi u vojsku, prerasta u nešto puno ozbiljnije.

Film “Djevojka iz garderobe” Jun-heea Hana, o mladoj djevojci koju je kada je bila tek rođena beba netko ostavio u podzemnoj željeznici, opisan je kao mračna, krvava i stilizirana priča o opstanku te punokrvni noir koji pokazuje ružnu stranu korejskog društva.

Zvijezda korejskog filma Jeon Do-yeon predstavlja se zagrebačkoj publici filmom “Besramni”, u režiji Seung-uka Oha, u kojem glumi barsku damu upletenu u noirovsku priču o korumpiranim policajcima, korporacijskim biznismenima i fatalnim ženama.

Program je ostvaren u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Veleposlanstvom Koreje u Zagrebu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.