Film “Delta – obilje umjetnosti” Marina Lukanovića, o umjetničkom kolektivu Delta 5 koji djeluje u samom središtu Rijeke, osvojio je nagradu ArTVision za najbolji dokumentarni film u sklopu paralelnog programa venecijanske Mostre, “Giornate degli autori”.

Lukanovićevom filmu nagrada se dodjeljuje “za precizno i dobro istraženo dokumentiranje života i rada skupine mladih hrvatskih umjetnika, predstavljanje njihove pozicije u zemlji i njihove uloge kao intelektualaca u društvu”, ističe se u obrazloženju žirija, prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

“Pokušaj skupine umjetnika da se izmaknu iz okvira zapadnjačkog kapitalizma dijeleći prostor i hranu i darujući život praznim zgradama izuzetima iz proizvodnog ciklusa, što je ontološka osnova za bilo kakvo umjetničko djelovanje, čini film “Delta – obilje umjetnosti” neizostavnim svjedokom konteksta hrvatske kulturne današnjice”, dodaje se.

Žiri je pohvalio i režiju “podržanu znalačkim odabirom u fotografskom i scenografskom polju, što je dodana vrijednost oštrom i preciznom scenariju”.

Primivši nagradu Lukanović je izrazio zadovoljstvo što je žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka iz polja filma i vizualnih umjetnosti, prepoznao film kao zanimljivu i slojevitu priču. “Vjerujem da će taj film pomoći promociji vizualnih umjetnosti i daljnjem razvoju ideje dijeljenja kulturnih prostora i razvijanja inovativnih modela upravljanja”, ustvrdio je.

Primorsko-goranska županija, koja je uz Kanal RI hrvatski partner u projektu, provela je natječaj za snimanje triju dokumentarnih filmova te financirala njihovu izradu sa 606 tisuća kuna.

Najboljim filmom u kategoriji “Portret umjetnika”, u kojoj se natjecao i riječki Kanal Ri s kratkim filmom o Mirku Zrinšćaku (autorice Mirele Hunček), proglašen je “Torre Guaceto” TV ekipe iz Apulije u režiji Sante Nastro, dok je nagradu u kategoriji “Autoportret” dobio Giuseppe Abate za četverominutni film “Ginger”.

Venecijanski filmski festival najstariji je i najprestižniji filmski festival na svijetu, a “Giornate degli autori” paralelni je program pokrenut 2004. kao pandan canneskom “Quinzaineu”, s ciljem promocije autorskog filma.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.