Francois Fillon, kandidat konzervativaca na predsjedničkim izborima u Francuskoj, okuplja u nedjelju svoje pristaše u Parizu u trenutku kada sve više gubi popularnost i ostaje bez bliskih suradnika zbog afere s navodnim fiktivnim poslom svoje supruge.

U Parizu će se u nedjelju održati skup Fillonovih pristaša, a uspjeh ili neuspjeh skupa pokazat će njegov kapacitet da mobilizira podršku glasača. Mnogi analitičari vide pariški skup koji će se održati poslije podne nedaleko Eiffelova tornja kao posljednju provjeru popularnosti bivšeg premijera koji je u subotu proslavio 63. rođendan.

“Imao sam i boljih”, ironično je komentirao.

List Le Journal du Dimanche objavio je rezultate najnovije ankete po kojoj više od dvije trećine francuskih glasača želi da Fillon povuče svoju predsjedničku kandidaturu nakon skandala.

Po anketi Ifopa za list, 71 posto ispitanika želi da bivši premijer odstupi iz utrke.

U konzervativnim krugovima sve je više odbjeglih nakon što je u srijedu objavljeno da će protiv Fillona vjerojatno biti podignuta optužnica.

Direktor njegove kampanje Patrick Stefanini vjerojatno će napustiti svoju dužnost nakon nedjeljnog skupa.

Fillon je već ostao bez 200-tinjak zastupnika, a navodno se želi da na njegovo mjesto kandidata dođe Alain Juppe koji je izgubio u predizborima.

Gradonačelnik Bordeauxa i bivši premijer Jacquesa Chiraca koji je izgubio u drugom krugu predizbora u studenom prošle godine, Juppe (71) je rekao da će to doći u obzir samo ako se Fillon sam povuče a stranka mu da jednoglasnu potporu.

Istovremeno, Fillonova supruga prvi je put javno istupila i za taj list kazala da je posao koji je obavljala bio pravi i da želi da njezin suprug nastavi kampanju do kraja.

“Trebali smo nekoga tko bi obavio zadaće”, rekla je Penelope Fillon u svojem prvom javnom istupu nakon što su se pojavile optužbe da ju je suprug plaćao za fiktivni posao. “Da to nisam bila ja, on bi platio nekog drugog, pa smo odlučili da ću to biti ja”.

Naglasila je da svaki dan govori svom suprugu da treba “nastaviti do kraja” ali da će konačna odluka biti samo njegova.

Komentiraj