Više od milijun bosonogih hodočasnika u subotu se pridružilo filipinskoj najvećoj vjerskoj procesiji u čast višestoljetna kipa Isusa Krista, rekli su dužnosnici.

Neki su hodočasnici prenoćili u manilskom parku gdje je kip Crnog Isusa Nazarećanina izložen dva dana kako bi ga štovatelji mogli ljubiti ili dodirnuti maramicom.

“Hodočasnici su kao vodeni val”, rekao je Johnny Uy, predstojnik ureda civilne obrane u Manili te dodao: “Očekujemo da će se kasnije procesiji priključiti još ljudi”. Uy je rekao da je procijenjeno kako je u povorci oko 1,5 milijuna ljudi koji će hodati više od šest kilometara što bi moglo potrajati više od 20 sati.

Više od 400 osoba zatražilo je liječničku pomoć zbog raznih ozlijeda, vrtoglavice i nesvjestice, a jedna je osoba preminula od srčanog udara.

Vlasti očekuju da će do večeri doći nekoliko milijuna ljudi. Procesija u čast Crnog Isusa Nazarećanina jedan je od najvećih vjerskih događaja u većinski katoličkim Filipinima, gdje su više od 80 posto stanovnika vjernici.

Vjeruje se da je drveni kip brodom dovezen iz Meksika u Manilu 1606. godine, a donijeli su ga španjolski misionari.

Brod je zahvatio požar, no drveni kip, osim što je potamnio, ostao je neoštećen i cjelovit, te dobio ime Crni Isus Nazarećanin.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.