Dvadeset godina nakon što je belgijski nogometaš Jean-Marc Bosman okrenuo nogometni svijet naglavačke sprema se nova ‘nogometna revolucija’.

Međunarodno udruženje profesionalnih nogometaša (FIFPro) pokrenulo je pravnu bitku kako bi se promijenio sustav transfera u nogometu. FIFPro je uložio tužbu Europskoj komisiji protiv Međunarodne nogometne federacije (FIFA) uz argumente kako je sadašnji sustav transfera nepravedan, netransparentan i protuzakonit.

FIFPro tvrdi kako sadašnja nogometna piramida, koja počinje s FIFA-om i spušta se preko nacionalnih saveza do liga i klubova, funkcionira poput kartela što je u sukobu s postojećim europskim zakonodavstvom.
“Savezi i klubovi iskorištavaju svoj monopolistički položaj. Samo najveći klubovi mogu si priuštiti plaćanje visokih odšteta. Ukoliko se sustav transfera ne promijeni lige iz istočne Euope, te iz manjih država zapadne Europe će jednostavno propasti. Sadašnji sustav ne osigurava stabilnost. Prevladavaju komercijalni interesi zbog čega je većina klubova i igrača ugrožena. Vrijeme je da vladavina prava prevlada nad interesima kartela,” kazao je glavni tajnik FIFProa Theo van Seggelen.

Komentiraj

FOTO:Slavko Midzor/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.