FIFA-in etički odbor odbacio je žalbu predsjednika Seppa Blattera na suspenziju od 90 dana koji je tvrdio da on nije podložan pravilima tog tijela i da mu jedino Kongres može oduzeti ili ograničtii dužnost predsjedavajućeg Međunarodne nogometne fedrecije.

Blatter je suspendiran na 90 dana zajedno s predsjednikom UEFA-e Michelom Platinijem, a obojica su upleteni u korupcijski skandal u FIFA-i koji obuhvaća istrage u Švicarskoj i SAD-u.  FIFA-in etički odbor istražuje njihovo ponašanje i obojica su suočeni s mnogo duljim suspenzijama kada bude donesena konačna presuda, najvjetrojatnije u prisincu.
U interviewu za švicarsku televiziju u srijedu, Blatter se usporedio sa predsjednikom države kojeg može svrgnuti jedino parlament. On tvrdi da je to FIFA-in kongres koji okuplja 209 nacionalnih nogometnih saveza od kojih svaki ima po jedan glas.
Međutim,  Andreas Bantel, glasnogovornik etičkog odbora je izjavio da se pravila odbora odnose na svakog tko ima neku funkciju u svijetu nogometa i da nema iznimaka.
Korupcijski skandal unutar FIFA-e izbio je u svibnju s policijskim premetačinama i uhićenjima nogometnih dužnosnika u jednom hotelu u Zuerichu uoči kongresa FIFA-e. Četrnaest dužnsonika, među kojima su dva potpredsjednika, optuženi su u SAD-u.
Blatter je također u Švicarskoj predmet istrage oko isplate preko dva milijuna švicarskih franaka od strane FIFA Platiniju 2011. za posao obavljen devet godina prije toga.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.