Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro rekao je u ponedjeljak da unatoč nedavnom povijesnom posjetu Baracka Obame Kuba neće zaboraviti dosadašnje sukobe sa Sjedinjenim Državama i da joj “ne trebaju darovi” američkog imperija.

“Kadri smo proizvoditi hranu i materijalna bogatstva koja nam trebaju, zahvaljujući trudu i pameti našeg naroda. Nema potrebe da nam imperij daje bilo kakve darove”, napisao je 89-godišnji otac kubanske revolucije u tekstu objavljenom tjedan dana nakon posjeta američkog predsjednika Kubi.

U tom podužem pismu naslovljenom na “Brata Obamu”, bivši kubanski predsjednik koji se 2006. povukao s vlasti, narugao se “slatkim riječima” koje je Obama izrekao u svom govoru u Havani prošlog tjedna.

“Zamalo smo doživjeli srčani udar slušajući riječi američkog predsjednika”, dodaje bivši Lider Maximo, nakon čega je podsjetio na poveći broj prošlih sporova između dviju zemalja unatoč spektakularnom približavanju Obame i Raula Castra krajem 2014.

U govoru koji su prošlog tjedna prenosili kubanski mediji, američki predsjednik je pozvao Havanu da “uništi zadnje ostatke hladnoga rata”, nakon čega je stao u obranu javnih sloboda i demokracije na otoku, ističući da ne želi “nametati promjene Kubi”.

“Neka se nitko ne zavarava da će se narod ove plemenite i velikodušne zemlje odreći slave i prava te duhovnog bogatstva stečenog razvojem školstva, znanosti i kulture”, upozorio je Castro u pismu objavljenom u državnom glasilu Granma.

Castro koji će 13. kolovoza navršiti 90 godina, nije se pojavljivao u javnosti od srpnja 2015., ali službena glasila redovito objavljuju fotografije bivšeg predsjednika koji u svom domu prima poznate osobe i predsjednike prijateljskih država.

Komentiraj

FOTO:EPA/ALEX CASTRO/JUVENTUD REBELDE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.