Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro je podsjetio na “puno milijuna dolara” koje Sjedinjene Države, drži on, duguju Kubi za nadoknade štete izazvane embargom od 1962., prema tekstu koji je objavio lokalni tisak na njegov 89. rođendan.

Otac kubanske revolucije, koji se zbog zdravstvenih razloga povukao 2006., tvrdi da dug iznosi više milijuna dolara za odštete i kamate, “kao što je navela naša zemlja uz neosporne argumente i podatke pred Ujedinjenim narodima”.

 

  • Te su izjave objavljene dan uoči povijesnog posjeta Kubi američkog državnog tajnika Johna Kerryja u petak. To je prvi posjet jednog šefa američke diplomacije od 1945. čija je svrha uspostava diplomatskih odnosa između dviju bivših neprijateljskih zemalja tijekom Hladnog rata.

 

Iako su odnosi obnovljeni, Havana i Washington se međusobno optužuju, s jedne starne za štete povezane s gospodarskim embargom i druge strane zbog eksproprijacije američke imovine tijekom kubanske revolucije 1959.

Osamdeset deveti rođendan bivšeg kubanskog predsjednika, kojeg je zamijenio brat Raul, proslavljen je u četvrtak na Kubi u nazočnosti bolivijskog predsjednika Eva Moralesa koji često Fidela Castra naziva “mudrim djedom”.

Komentiraj

FOTO:EPA/BOLVIAN AGENCY OF INFORMATION
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.