U sklopu CineFesta, ljetnog ‘mini filmskog festivala’ CineStara od 23. do 29. srpnja prikazat će se pet festivalskih uspješnica u kinima u Zagrebu, Osijeku i Rijeci – francuski “Dheepan” i “Raj”, irski “Ti si isto ružan”, iranski “Taxi” i brazilski “Hodočasnik – Najbolja priča Paula Coelha”.

  • Ljubitelji odličnih filmskih uradaka imat će priliku vidjeti filmove koji još nisu krenuli u redovnu hrvatsku, pa i svjetsku kino distribuciju, ali su zasjali na najvećim svjetskim festivalima, ističe u najavi distributer 2i Film.

 

Film “Dheepan” Jacquesa Audiarda priča je o pripadniku Tamilskih tigrova i borcu za slobodu koji traži privremeni azil u Europi. Ove je godine osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu, kao uradak koji u potpunosti mijenja konvencionalno razmišljanje o imigrantima.

“Raj” je francuska fiktivna biografska priča Mie Hansen-Love o tinejdžeru Paulu koji u sklopu underground scene ranih devedesetih u Parizu formira DJ kolektiv i ubrzo ulazi u vrtlog seksa, droge i glazbe. U filmu se glavni lik susreće s Thomasom Bangalterom, budućim članom Daft Punka, te postaje jedan od nositelja French Toucha, francuske elektro scene koja će osvojiti čitav svijet.

“Ti si isto ružan” Marka Noonana suptilno je vođena emotivna priča smještena u predivnim irskim pejzažima, koja kombinira nadu i beznađe, ljubav i nerazumijevanje, i mnoge druge suprotnosti. Film prikazuje odnos ujaka i njegove nećakinje koji su započeli kao stranci da bi s vremenom uspostavili prisniji odnos.

U programu je još jedan festivalski laureat, film “Taxi”, koji je osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film 65. filmskog festivala u Berlinu. To je drugi ilegalno snimljen film iranskog redatelja Jafara Panahija kojemu je iranska vlada zabranila da snima filmove. Radnja prati žuti taxi kroz živahne i slikovite ulice Teherana i njegove slikovite mušterije u razgovoru s vozačem, koji je sam redatelj. Kamera je smještena je na kontrolnu ploču auta i kroz komične i dramatične vožnje prikazuje duh iranskog društva.

Fim “Hodočasnik – Najbolja priča Paula Coelha” Daniela Augusta prikazuje životni put slavnog pisca koji je ostvario milijunske naklade. Nadahnuća za svoje hit knjige crpio je iz vlastita burnog života tijekom kojega je, među ostalim, eksperimentirao s drogama, pokušao samoubojstvo, koketirao s magijom i rockom, proživljavao ljubavne uspone i padove.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.