DORF

Jubilarni 10. Festival dokumentarnog rock filma

DORF će ove godine s filmovima gostovati u Puli na festivalu Seasplash, u Primoštenu na festivalu SuperUho, na kojem će biti prikazani filmovi o grupama Mudhoney, The Fall i sceni u Washingtonu, tematski povezani uz festivalski program u Ozlju, Tolminu i, dakako, u Vinkovcima, odakle je festival i krenuo prije deset godina, te na Cresu, gdje će u ljetnom kinu 7. srpnja biti održana regionalna premijera filma ‘’Daft Punk Unchained’’ Hervea Martina Delpierrea o tajanstvenom dvojcu, francuskom Daft Punku.

O tome zašto se DORF ove godine održava na više lokacija, umjetnički direktor i osnivač festivala Toni Šarić za Nacional je izjavio: ‘’Obilježavamo deseti rođendan i odlučili smo ga proslaviti u društvu prijatelja na više lokacija. Od 2007. promoviramo žanr i dokumentarne rock filmove, trudimo se prikazati presjek recentne produkcije i imamo puno prijatelja festivala. Dosad smo gostovali u 69 gradova i osam država. Naše filmove pogledalo je više od 40.000 gledatelja. U popratnom programu bilo je odličnih izložbi, koncerata, promocija knjiga. Posebno sam ponosan na realizaciju ideje ‘R znači reggae’ jer mi je želja da se odmaknemo od rocka, pa ćemo tako prikazati četiri filma o reggaeu te nekoliko filmova Dona Lettsa.’’

Ove godine tijekom gostovanja na festivalu Seasplash u Puli, Donu Lettsu bit će uručena nagrada DORF-a za životno djelo. Letts je glazbenik britanske scene koji je režirao spotove The Clasha i 400 spotova mnogih izvođača kao što su Bob Marley, The Pogues, Black Uhuru i The Pretenders. Bio je član grupa Big Audio Dynamite i Basement Five, a snimio je i dokumentarce, među kojima i ‘’The Clash: Westway to the World’’, za koji je 2003. dobio Grammy.

Komentiraj

FOTO:DORF
PODIJELI
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.