Šef kampanje Hillary Clinton John Podesta izjavio je u srijedu da FBI istražuje stoji li Rusija iza hakiranja njegove privatne elektroničke pošte, prenosi BBC.

Podesta je također dao naslutiti da su čelnici kampanje republikanskog protukandidata Donalda Trumpa unaprijed znali za hakiranje.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je WikiLeaks objavio gomilu njegovih hakiranih privatnih e-mailova.

Bliski suradnik Hillary Clinton rekao je da je istraga dio šireg postupka u vezi s navodima da su skupine povezane s Rusijom hakirale Demokratsku stranku.

“Politikom se bavim gotovo 50 godina. Ovo je definitivno prva kampanja u kojoj se moram baviti ruskim tajnim službama koje, čini se, čine sve što mogu da pomognu našem suparniku”, izjavio je Podesta.

Kao dokaz tome podsjetio je na tweet Trumpova savjetnika Rogera Stonea koji je u kolovozu rekao da za Podestu “stižu nezgodna vremena”.

Američki FBI objavio je krajem rujna kako vjeruje da su strani hakeri napali mobitele članova Demokratske stranke, možda i izabranih dužnosnika.

Istražitelji smatraju da su napade izveli hakeri povezani s ruskom vladom, kao i u slučaju prethodnih napada na Demokratsku stranku.

Wikileaks je početkom listopada objavio tisuće e-mailova, uključujući i one koje je Clinton razmjenjivala s Podestom. Neki potječu iz prošle godine, a neku su iz rujna.

Podesta je tada rekao kako smatra da se radi o ruskim hakerskim napadima i nije isključio mogućnost da su neki dokumenti izmijenjeni.

“Nisam sretan što su me Rusi hakirali da bi pomogli Donaldu Trump”, napisao je Podesta na Twitteru. “Nemam vremena utvrđivati koji su dokumenti istiniti, a koji lažni”, dodao je.

Komentiraj