Austrija je u nedjelju obilježila godišnjicu oslobođenja od nacionalsocijalizma i završetka Drugog svjetskog rata u Europi, a austrijski kancelar Werner Faymann tom je prigodom upozorio na osjetljivu stabilnost mira i blagostanja u Europi.

“Povijest nas je naučila da društveni mir nije trajno stanje. I sadašnjost nam pokazuje kako je društveni mir vrlo lako baciti iz ravnoteže”, rekao je Faymann (Socijaldemokratska stranka Austrije) na svečanosti obilježavanja godišnjice oslobođenja u kancelarskom uredu u Beču.

“Povijest nas uči kako uspostavljanje demokracije i blagostanje može trajati dugo no da je potrebno samo nekoliko poteza perom da se sve uništi”, upozorio je Faymann na svečanosti u kancelarskom uredu.

Faymann je podsjetio i na “tisuće pripadnika pokreta otpora” koji su platili životom tijekom nacističke vladavine.

I vicekancelar Reinhold Mitterlehner (Austrijska narodna stranka) istaknuo je potrebu učenja iz prošlosti i upozorio na opasnost od polarizacije društva u svezi s aktualnom izbjegličkom krizom. On je istodobno upozorio na opasnost od rastućih nacionalizama u Europi.

“Nacionalizmi su opasni. Oni su podloga za sukobe i ratove”,  rekao je Mitterlehner. On je istodobno obranio Europsku uniju kao “koncept protiv ratova”, ali upozorio je i na trenutnu opasnost u kojoj se EU nalazi.

“Europi prijeti razdvajanje. Mnoge zemlje članice ne ponašaju se solidarno nego nacionalistički”, rekao je Mittelehner.

On je u tom duhu kritizirao i nedavnu izjavu šefa populističke Slobodnjačke stranke Austrije Heinz-Christiana Strachea koji se zauzeo za spajanje Južnog i Sjevernog Tirola unatoč tomu što je Južni Tirol od 30-ih godina u sastavu Italije.

Komentiraj