Rus za kojeg se sumnja da je anonimac koji stoji iza jedne od najstarijih kriptovaluta na svijetu i kojeg se optužuje da je preko nje oprao najmanje 4 milijarde dolara uhićen je u Grčkoj, objavili su u srijedu izvori i policija.

Policijski dužnosnici identificirali su uhićenog kao 38-godišnjeg Aleksandra Vinnika, ulovljenog nakon dojave u malenom obalnom mjestu na sjeveru Grčke. Sjedinjene Države su za njim izdale tjeralicu, a policija tvrdi da će tražiti i njegovo izručenje.

Dva izvora upućena u kriptovalutu bitcoin koji nisu htjeli biti imenovani tvrde da je Vinnik bio ključna osoba iza te platforme, koja od utorka navečer ne radi zbog “tehničkih problema”.

“Uhićen je međunarodno tražen ‘mozak’ kriminalne organizacije”, priopćila je grčka policija.

“Od 2011. godine taj je 38-godišnjak vodio kriminalnu organizaciju koja je administrirala jednu od najvažnijih internetskih stranica za elektronički kriminal na svijetu”, dodaje se u priopćenju policije.

Policija tvrdi kako je od 2011., godine osnivanja, preko bitcoin platforme oprano najmanje 4 milijarde dolara.

Bitcoin je bila prva digitalna valuta koja je uspješno iskoristila kriptografiju kako bi transakcije bile sigurne i sakrivene, učinivši konvencionalnu financijsku regulaciju teškom, gotovo nemogućom.

Vennikovo uhićenje je posljednje u nizu američkih operacija protiv ruskih kibernetskih kriminalaca u Europi. Američko ministarstvo pravosuđa prošlog je tjedna ugasilo crno internetsko tržište AlphaBay.

Komentiraj

FOTO:Grčka policija
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.