Kolumbijska gerilska skupina FARC i kolumbijska vlada obvezale su se u petak unijeti “preinake” u mirovni sporazum koji je narod prošli vikend neočekivano odbacio na referendumu, te su odlučne održati “bilateralni i konačni” prekid vatre.

“Ponavljamo da smo angažirani (…) održati bilateralni i konačni prekid vatre proglašen 29. kolovoza”, stoji u zajedničkom priopćenju pregovarača koji od kraja 2012. vode mirovne rpegvoroe u Havani na Kubi.

U priopćenju strane ne spominju nedavnu odluku predsjednika Juana Manuela Santosa da će prekid vatre održati samo do 31. listopada već navode da će uspostaviti “protokol” kako bi “spriječile svaki izgred” na terenu dok se ne riješi kriza nastala ishodom referenduma.

Navode da će “konzultirati različite sektore društva” tijekom “brzog i efikasnog procesa” kako bi “brzo definirali” rješenje i da će razgovarati “o prijedlozima za poboljšanje”.

Kolumbijci su u nedjelju iznenadili odbacivši na referendum prijedlog povijesnog mirovnog sporazuma koji su vlada i pobunjenici potpisali 26. rujna premda je većina anketa predviđala veliku pobjedu pristaša mirovnog sporazuma.

Tijesan rezultat s 50,21 posto glasova protiv naprama 49,78 posto za, uz slabu izlaznost od 62 posto pokazuje da je Kolumbija podijeljena u vezi s načinom na koji treba zaustaviti najstariji oružani sukob na sjevernoj polutci.

I kolumbijski predsjednik Santos, dobitnik Nobelove nagrade za mir zbog tog povijesnog sporazuma, najavio je u ponedjeljak novu fazu dijaloga s FARC-om nakon neuspjeha referenduma.

Ugovor potpisan između FARC-a, najstarije gerile na američkom kontinentu, nastala 1964. od seljačke pobune koja još ima gotovo 6000 boraca, predviđa razoružanje i demobilizaciju u idućih šest mjeseci te preobrazbu FARC-a u legalan politički pokret.

U zamršenom kolumbijskom oružanom sukobu tijekom desetljeća je sudjelovalo više skupina krajnje ljevice, paravojne milicije krajnje desnice i oružane snage. U njemu je poginulo više od 260.000 ljudi, 45.000 je nestalo a 6,9 milijuna je raseljeno.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.