U utorak su se u Parizu sastali prdstavnici oko 60 država kako bi raspravljali o mjerama u cilju povratka izbjeglica, poticanja vlada iz toga područja da uključe manjine u politički život te osiguranja da krivci za zločine protiv čovječnosti ne prođu nekažnjeno.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je za Radio RTL kako se ne bi trebale prihvatiti sve izbjeglice. “Teško je, ali kada bi sve te izbjeglice došle u Europu, ili negdje drugdje, to bi značilo pobjedu za Daesh”, rekao je koristeći arapski naziv za Islamsku državu ‘Daesh’.

Dodao je kako je cilj pariške konferencije osigurati da Bliski istok ostane Bliski istok. “A to znači raznolika regija s jezidima, kršćanima”.

 

  • Nakon konferencije rekao je kako je više zemalja najavilo financijsku pomoć u idućim mjesecima za projekte od obnove infrastrukture do rekonstrukcije temeljnih službi ili uvježbavanja policijskih snaga. Francuska je, dodao je, odlučila dati još 25 milijuna eura pomoći.

 

Taj bi se novac iskoristio za projekte poput uklanjanja mina u kurdskom gradu Kobaneu u Siriji ili gradnju kuća u Erbilu u autonomnoj kurdskoj regiji u Iraku. 15 milijuna eura izdvojit će se za izbjegličke logore u susjednim zemljama.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je kako postoji hitna humanitarna potreba. “Ako ne ponudimo dodatnu pomoć onim zemljama koje prihvaćaju izbjeglice, ako snažnije ne podupremo obitelji u tim izbjegličkim logorima ili su premještene u susjedne zemlje, to neće biti samo tragedija, već egzodus”, rekao je Hollande.

U iduće dvije godine, Francuska planira primiti 24 tisuća sirijskih izbjeglica iz logora na Bliskom istoku.

Komentiraj