Turneja hrvatske plesačice u Australiji i suradnja s Marinom Abramović

Mlada plesna umjetnica Ina Sladić ove godine predstavlja Hrvatsku u međunarodnom projektu ‘’Exchange 2015.’’. Riječ je o višegodišnjem australsko-slovensko-hrvatskom rezidencijalnom programu u kojemu, osim udruge Domino i festivala Perforacije iz Hrvatske, sudjeluju i udruga Nagbi iz Slovenije te nezavisna kulturna producentica Britt Guy iz Australije.

Program ‘’Exchange’’ osmišljen je kako bi mladim umjetnicima pružio priliku za razmjenu znanja i iskustava pri stvaranju budućih projekata. Odabrani umjetnici sudjelovat će na rezidenciji u sklopu festivala Metro Arts u Brisbaneu, Junkction Art festivala u Launcestonu i festivala Darwin u Melbourneu. Fokus programa tih festivala je na site-specific predstavama koje stavljaju publiku u središte, koristeći inovativne pristupe, a sve u cilju propitivanja tradicionalnih odnosa umjetnika i publike. Ove godine u programu ‘’Exchange’’ osim Ine Sladić, sudjeluju i dvije umjetnice iz Australije, Liesel Zink i Kelly Drummond Cawthon, te slovenska umjetnica Anja Bornšek. Tijekom umjetničke rezidencije u Australiji, od 29. kolovoza do 18. rujna, hrvatska umjetnica Ina Sladić nastavit će raditi na projektu ‘’#sveštotrebateznati (#everythingyouneedtoknow)’’ koji se bavi tematikom utjecaja pop kulture i društvenih mreža na naše živote. Prvi dio te serije, realiziran u sklopu rezidencijalnog programa Mreže izvedbenih umjetnosti, premijerno je predstavljen na festivalu Perforacije krajem lipnja u Teatru &TD, a u Australiji će, kroz trotjednu rezidenciju, umjetnice koje sudjeluju u projektu nastaviti istraživati tematiku za nastavak projekta.

Tko je zapravo Ina Sladić? Zagrepčanka Ina Sladić (rođena 1986.) nakon plesne edukacije pri Školi za klasični balet te Školi suvremenog plesa Ane Maletić, odlazi na Folkwang University of Arts u Essenu u Njemačku, kao stipendistica tijekom cijelog školovanja, gdje je diplomirala 2011. te je tijekom školovanja sudjelovala i u studentskoj razmjeni u Conservatoire National Supérieur Musique et Danse de Lyon. Od tada živi i radi između Njemačke i Hrvatske te surađuje s brojnim umjetnicima (Xavier Le Roy, Marten Spangberg, Marina Abramović, Isabelle Schad&Saša Božić, Johannes Wieland, kainkollektiv, VRUM, Irena Mikec). Aktivno radi i vlastite projekte u suradnji s multimedijskim umjetnicima od kojih je najpoznatiji ‘’Experimentallabor’’, koji je 2012. bio predstavljen na ‘’Documenta(13)’’ u Kasselu. Godine 2013. napravila je solo projekt ‘’Navigating Darkness’’ u produkciji Dana suvremenog plesa u Varaždinu te nastavak iste serije “As The Dark Wave Swells”, u koprodukciji sa ZPC-om. Godinu dana kasnije predstavila je projekt ‘’100 Years of paranoia’’ u suradnji s Eberhardom Kranemannom (Kraftwerk, Neu!, Fritz Mueller) kao dio Berlinalea 2014. te trenutačno radi na novom projektu grupe Kainkollektiv ‘’Burnout City’’. Od ove godine svoje radove predstavlja pod imenom Dirty Dollhouse. Ove godine stigla je i potvrda da će sa svjetski poznatom umjetnicom Marinom Abramović sudjelovati u njezinu novom performansu ‘’Art must be beautiful, artist must be beautiful’’.

Komentiraj

FOTO:INA SLADIĆ
PODIJELI
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.