– Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir je, pred najavljenu reviziju europskog zakonodavstva o ribarstvu, uputila ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću inicijativu da se mali ribolov, koji je u Jadranu ukinut, zaštiti u Hrvatskoj kao tradicijsko kulturno dobro.

  Petir smatra da bi to moglo biti rješenje za zaštitu malog ribolova koji je u Jadranu ukinut nakon što je završilo prijelazno razdoblje predviđeno Ugovorom o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, priopćeno je u subotu iz njezina ureda. Upoznata s činjenicom da su neke države članice uspjele sačuvati mali ribolov, pred najavljenu reviziju europskog zakonodavstva o ribarstvu, Petir je pozvala ministra Hasanbegovića da pokrene proceduru kako bi se u Hrvatskoj mali ribolov zaštitio kao kulturno dobro. Mali ribolov je, navela je, ne samo izvor egzistencije mnogih obitelji, nego stoljetna tradicija i dio hrvatske nematerijalne baštine.
 Tako bi se od EU moglo zatražiti da se ta vrsta ribolova ugradi kao iznimka u europsko zakonodavstvo što bi doprinijelo očuvanju identiteta hrvatskog primorskog kraja i opstanku ljudi koji tamo žive, ističe Petir. S ribolovom su povezani brojni običaji i vještine, primjerice izrada i krpanje mreža, te drugi oblici materijalne i nematerijalne kulturne baštine, poput leksika vezanog za tu djelatnost, navodi u pismu ministru kulture.
  Zastupnica podsjeća da je ukidanjem malog ribolova dodatno pogoršan život stanovnika na mnogim područjima jadranske obale i otoka, ionako suočenim s izrazitom depopulacijom.
 Prijelaznim razdobljem predviđenim poglavljem 6. „Ribarstvo“ Priloga V. „Popis iz članka 18. Akta o pristupanju: prijelazne mjere“ za male ribare iz Ugovora o pristupanju RH EU, odobravalo se ograničenom broju plovila obuhvaćenom kategorijom negospodarskog ribolova „mali ribolov za osobne potrebe“ korištenje jednostrukih mreža stajaćica ukupne duljine do najviše 200 metara. To je razdoblje isteklo 31. prosinca 2014.  i nakon toga je, ističe se u priopćenju, inertnošću nadležnih hrvatskih institucija, mali ribolov u Jadranu ukinut. Da hrvatske institucije nisu reagirale kako i kada je trebalo, zastupnici Petir, navodi se, potvrdio je i povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella na raspravi održanoj u Europskom parlamentu.
 U priopćenju se kaže da je zastupnica Petir upozorila bivšu Vladu da postoji mogućnost zaštite tradicijskog gospodarskog ribolova kao kulturnog dobra, ali bez uspjeha, te se nadada će nova Vlada prihvatiti njen prijedlog.

 

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.