Europski socijalni fond (ESF), najstariji i najvažniji europski instrument za ulaganje u ljude, 2017. slavi 60. obljetnicu.

U proteklih šezdeset godina Europski socijalni fond pomogao je milijunima Europljana da pronađu posao, steknu kvalifikacije ili svjedodžbe te poboljšaju svoje vještine. Ti su rezultati ostvareni u okviru više tisuća projekata realiziranih diljem Europe. On je danas važan pokretač stvaranja radnih mjesta te promiče bolje obrazovanje, moderniju javnu upravu i socijalnu uključenost. Uz to, ključan je instrument za osiguravanje jednakih prilika za sve građane.

„Fond je tijekom šest desetljeća pomogao milijunima tražitelja posla i poslodavaca te je u okviru njega potporu dobilo stotine tisuća poduzeća i novoosnovanih poduzeća“, izjavila je povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen.

Proslave postignuća Fonda i rasprave o budućnosti financiranja ljudskog kapitala u Europi započet će sutra konferencijom ‘Europski socijalni fond: prošlost, sadašnjost i budućnost’. Domaćin će biti malteško predsjedništvo EU-a, a konferencija će prethoditi proslavama povodom 60. obljetnice Ugovorâ iz Rima.

Države članice tijekom godine organiziraju slična događanja i rasprave kako bi se osvrnule na postignuća ESF-a, ocijenile njegovu uspješnost te istaknule važnost znatnih ulaganja u ljudski kapital u budućnosti. U svibnju će u okviru kampanje Europa u mojoj regiji javnosti biti predstavljeno na tisuće projekata koji se financiraju sredstvima EU-a.

Komentiraj