Europska unija prošle je godine na neispravan način potrošila 6,4 milijarde eura, od čega su dvije petine troškova zemalja članica i europskih institucija učinjene pogreškom, priopćila je u utorak revizija.

“Nije riječ o prijevari, neučinkovitosti ili bacanju novca”, priopćio je Europski revizorski sud. “Posrijedi je procjena količine novca koji nije smio biti isplaćen jer nije korišten u potpunom skladu s pravilima EU-a”, naveo je sud. pojašnjavajući da većina grešaka potječe od pogrešne primjene ili nerazumijevanja često složenih pravila EU o trošenju sredstava, dok su samo 22 slučaja označena kao moguća prijevara i upućena službi EU za borbu protiv korupcije (OLAF).

Nepravilno je isplaćeno 4,4 posto proračuna EU-a za 2014. koji je iznosio 142,5 milijardi eura. Revizorski sud bi htio da se stopa pogreške smanji na dva posto.

Revizorski sud je posebna nadzorna institucija Europske unije, nadležna za provjeru prihoda i rashoda svih tijela, ukoliko to nije isključeno nekim ustavotvornim dokumentom. Revizorski sud kontrolira ispravnost i zakonitost te regularnost svih transakcija, a sjedište mu je u Luksemburgu.

Komentiraj

FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.