Povjerenik Europske unije za ekonomske i monetarne poslove Pierre Moscovici naznačio je u srijedu da priželjkuje da Španjolska i Portugal izbjegnu sankcije koje im prijete zbog kršenja europskih proračunskih propisa.

Europska unija zaprijetila je u utorak dvjema zemljama novčanim sankcijama zbog višegodišnjih neuspjelih nastojanja da svedu proračunski manjak u dozvoljene okvire. Dosada su u Bruxellesu zazirali od disciplinskih mjera koje su im na raspolaganju u slučaju da zemlje EU prekorače dopuštene razine duga i deficita.

“Nadam se da ćemo moći ići u smjeru nula sankcija nakon što nam Španjolska i Portugal pruže valjana jamstva” da pokušavaju svesti potrošnju u dopuštene okvire, kazao je Moscovici danas u razgovoru za radio Europe 1.

Europska komisija ima rok od 20 dana da odluči o sankcijama nakon što su ministri financija eurozone zaključili da Lisabon i Madrid nisu poduzeli “djelotvorne mjere” kako bi smanjili proračunski manjak.

U sklopu “postupka u slučaju prekomjernog deficita” dvije zemlje suočene su s kaznama u iznosu do 0,2 posto BDP-a, odnosno gotovo 2,2 milijarde eura u slučaju Španjolske i 360 milijuna eura u slučaju Portugala ako se uzmu u obzir podaci iz 2015.

Pritom je Portugal uspio znatno smanjiti proračunski deficit s gotovo 10 posto u 2010. na 4,4 posto u 2015. Španjolska je pak nakon šestogodišnje recesije smanjila deficit u 2015. na 5,1 posto ali je još uvijek daleko od 4,2 posto koliko su joj zadali u Bruxellesu.

U današnjem razgovoru za radio Europe 1 povjerenik EU iskazao je razumijevanje za teškoće s kojima se suočavaju dvije zemlje. “Nikada nisam bio pristaša politike štednje. Smatram da propisi nisu osmišljeni radi kažnjavanja. Mislim da sankcije nisu pravi odgovor”, naglasio je Moscovici.

Svrha je sankcija poticanje na smanjenje deficita a ne kažnjavanje, dodao je.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.