Zapadni čelnici koji su se sastali na rubu prošlotjednog summita skupine G20 u Turskoj dogovorili su se da će produljiti sankcije Rusiji do srpnja sljedeće godine zbog njezina djelovanja u Ukrajini, rekao je europski diplomatski čelnik za Reuters.

Odluka je donesena usprkos sve glasnijim pozivima na čvršću suradnju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u borbi s pripadnicima skupine Islamske države (IS) nakon napada u Parizu 13. studenog u kojima je poginulo 130 ljudi.

Američki predsjednik Barack Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron, talijanski Matteo Renzi i francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius koji je na summitu zastupao francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, sastali su se nakratko uoči završetka skupa G20 u Antalyji.

Diplomat je rekao da su čelnici zaključili kako je važno nastaviti pritisak na Rusiju uoči izbora planiranih u istočnoj Ukrajini.

“Izbori u Ukrajini su velik izazov. Ono što želimo dobit ćemo samo ako igramo na kartu sankcija. Financijske sankcije moraju se nastaviti do bolnog završetka”, rekao je diplomat koji je htio ostati anoniman budući da je dogovor bio tajan.

Komentiraj

FOTO:EPA/BERND VON JUTRCZENKA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.