Niti jedan europski čelnik nije za sada zadovoljan prijedlozima Bruxellesa za izbjegavanje izlaska Velike Britanije iz Europske unije, navode u četvrtak izvori bliski pregovorima.

Prve reakcije europskih prijestolnice pokazuju da nitko nije zadovoljan kompromisom kojeg je u utorak predstavio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, kojim se šef britanske vlade David Cameron nada postići dogovor tijekom summita 28 članova, izjavio je jedan neimenovani europski dužnosnik.

Dosadašnje nezadovoljstvo može biti znak da je kompromis pravedan i uravnotežen, ali i naslućivati teško postizanje sporazuma na europskom summitu 18. i 19. veljače, dodao je taj izvor.

Jedna drugi europski izvor je naveo da Španjolska zamjera Europskoj komisiji koju vodi Jean-Claude Juncker da nije dovoljna odlučna u vezi Cameronovih traženja ograničenja socijalnih davanja europskim radnicima u Velikoj Britaniji.

Ta točka zabrinjava Češku, Mađarsku, Poljsku i Slovačku koje se boje diskriminacija prema stotinama tisuća njihovih državljana koji rade u Velikoj Britaniji.

Francuski predsjednik Francois Hollande je upozorio u srijedu da se protivi svakom novom dogovoru tijekom summita 28-orice i upozorio da ne može biti veta zemalja izvana euro-zone o odlukama koje su donijele zemlje članice te zone, čija članica nije Velika Britanija.

Njemačka vlada je ocijenila da su prijedlozi Europskog vijeća ambiciozni.

U predugovoru koji je u utorak otkrila EU za izbjegavanje “Brexit”-a spominju se “hitne kočnice” kako bi London mogao srezati socijalne pomoći radnicima koji dolaze izvan Europe i jamstva da City, financijsko središte Londona, neće biti ugrožen jačanjem eura.

Cameron u petak odlazi u Poljsku i Dansku u sklopu diplomatske ofenzive o tom pitanju.

Šef britanske vlade je dao naslutiti da računa da će se 23. lipnja održati referendum o zadržavanju njegove zemlje u EU.

Komentiraj

<
FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.