Njemačka i Velika Britanija uključuju se u vojne operacije protiv džihadističke prijetnje, dok druge članice Europske unije zasad izražavaju solidarnost, a stručnjaci ističu da pojačani vojni udari na takozvanu Islamsku državu neće pomoći bez istodobne provedbe političkog rješenja.

Nakon terorističkih napada sa 130 žrtava u Parizu 13. studenoga, za koje je odgovornost preuzela takozvana Islamska država (IS), Francuska se pozvala na članak 42.7 Lisabonskog ugovora koji predviđa solidarnost u slučaju napada na neku zemlju članicu EU.

Francuska ima 10.000 svojih vojnika angažiranih u operacijama izvan njezina teritorija, kojih je većina raspoređena u Sahelu.

Njemačka

Njemačka vlada najavila je u srijedu slanje 650 vojnika u Mali kako bi pomogli francuskim vojnicima u toj zemlji protiv džihadista. U četvrtak je najavila slanje višenamjenskih borbenih zrakoplova Tornada u Siriju, a razmatra i upućivanje fregate te zrakoplova za opskrbu gorivom.

Velika Britanija

Premijer David Cameron u četvrtak je pozvao zastupnike da odobre udare britanskih zračnih snaga protiv IS-a za Siriju. Britanija, koja već sudjeluje u takvim udarima na Irak, ne smije skrb za vlastitu sigurnost prenijeti na druge zemlje kao podizvođače, istaknuo je Cameron. U ponedjeljak je najavio da je na raspolaganje Francuskoj stavio britansku zračnu bazu na Cipru za napade na IS u Siriji. Britanska fregata HMS Defender osiguravat će protuzračnu obranu francuskog nosača zrakoplova Charlesa de Gaullea s kojeg francuski avioni polijeću u napade na IS u Siriji.

Italija

Talijanski premijer Matteo Renzi potvrdio je u četvrtak u Parizu “angažman” svoje zemlje u “globalnoj strategiji” protiv džihadista. No Renzi je ponovio da Italija neće sudjelovati ni u kakvu bombardiranju, a još manje u kopnenim operacijama. No Italija može neizravno pomoći, primjerice izviđačkim letovima. Italija nije prisutna u Siriji, ali u Iraku sudjeluje u uvježbavanju i koordinaciji iračke policije.

Španjolska

Ni mjesec dana do izbora vojni angažman protiv džihadista bolno je pitanje za vladu Mariana Rajoya u Španjolskoj traumatiziranoj terorističkim napadima iz 2004 sa 190 žrtava. Tim napadima je Al Kaida kaznila Madrid za sudjelovanje u vojnoj operaciji u Iraku 2003. Španjolska je rekla da neće slati svoju kopnenu vojsku bez konzultacije parlamenta, a malo je vjerojatno da će to učiniti prije izbora.

Belgija

Fregata “Leopold I.” prati nosač zrakoplova Charles de Gaulle i štiti ga od zračnih i podmorskih prijetnja. U toj misiji nema nikakva angažmana belgijskih vojnika u Siriji.

Stručnjaci koje je konzultirala agencija AFP ističu pak da više zračnih udara i više meta, kao i međunarodna koalicija za borbu protiv džihadističkog IS-a koja je sada otvorenija prema sudjelovanju Rusije ne vode nikamo ako se pronađe političko rješenje za Siriju.

Francuska je intenzivirala napade na IS, a zrakoplovi međunarodne koalcije tuku sve više kamione cisterne i skladišta nafte, a prihodima nafte financira se IS.

“Moguće je pojačati mete”, kaže francuski vojni dužnosnik, ali upozorava na opasnost kolateralnih žrtava te ističe “Jedan nedužni ubijeni civil stvara deset novih boraca”.

Stručnjaci za političko rješenje

Sama kampanja zračnih udara neće biti dovoljna da izazove preokret u Siriji u kojoj sunitsko stanovništvo čini većinu pobunjenika protiv predsjednika Bašara al-Asada.  Sa svakom bombom koju Asadov režim baci na njih, suniti se dodatno radikaliziraju, ističu stručnjaci.

Da bi udari bili djelotvorniji, treba angažirati borbene helikoptere, jurišne avione, kopnenu vojsku, specijalne snage, slažu se svi analitičari.

Napadi bi mogli biti kontraproduktivni ako ciljaju neuralgične točke lokalnog gospodarstva, kaže Hassan Hasasn, analitičar Centra za studije Chatham House iz Londona.

Michel Goya, vojni povjesničar i profesor na Institutu političkih studija u Parizu smatra da je u srži svega sunitsko pitanje.

“Ne bude li riješen nijedan problem koji je utjecao na stvaranje IS-a, bit će vrlo složeno… potrebno je političko rješenje za sunitske Arape”.

“Nema vojnog rješenja za Siriju, potrebno je političko rješenje. A proći će puno vremena prije nego što u Siriji pobijedimo  Daech (arapski naziv za IS)”, zaključuje diplomatski izvor iz francuske vlade.

Komentiraj

FOTO:EPA/KAY NIETFELD
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.