Više od 4000 umjetničkih djela i arheoloških predmeta pronađeno je, a 75 ljudi je uhićeno u nedavnoj akciji Europola provedenoj u 18 zemalja, objavio je u ponedjeljak Europol.

Operacija Pandora, provedena u listopadu i studenome pod vodstvom ciparske i španjolske policije, bila je usmjerena protiv kriminalnih mreža koje krijumčare umjetnička i kulturna djela u Europi.

Zaplijenjeno je više od 3500 kulturnih predmeta, od čega je gotovo polovica bila arheološka. U operaciji je pronađeno i više od 400 novčića iz raznih vremenskih razdoblja.

Pet stotina povijesnih predmeta pronađeno je samo u španjolskome gradu Murciji, od čega je 19 bilo ukradeno iz gradskog Arheološkog muzeja 2014.

Operacija je provedena u 18 zemalja, uključujući Austriju, Njemačku, Grčku, Italiju i Maltu, a sudjelovali su UNESCO i Svjetska carinska organizacija.

Komentiraj

FOTO: EPA/OLIVIER HOSLET
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.