Odluka turskog parlamenta da ukine imunitet od progona za 138 članova parlamenta, među kojima su gotovo polovica prokurdski zastupnici, “stvar je za ozbiljnu zabrinutost”, priopćili su najviši dužnosnici Europske unije.

“U skladu s relevantnim međunarodnim preporukama, imunitet se mora primjenjivati na sve i to na nediskriminirajućoj osnovi, a odluke o ukidanju imuniteta moraju se temeljiti na pojedinačnim specifičnim slučajevima… a ne biti predmet bilo kakvih političkih razmatranja”, izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sugurnost Federica Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

“Restriktivna interpretacija pravnog okvira i posebice ustava nastavlja predstavljati opasnost za slobodu izražavanja članova parlamenta u Turskoj”, dodali su.

Također su rekli da “bi bilo kakav navodno prijestup ili kazneno djelo koje počine članovi parlamenta trebalo bi biti predmet propisanog postupka”.

Turski parlament usvojio je u petak kontroverzni prijedlog o ukidanju imuniteta zastupnicima protiv kojih je pokrenut sudski postupak, što prokurdska stranka HDP vidi kao instrument za izbacivanje njezinih zastupnika iz parlamenta.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je prije objavljivanja rezultata da je to “povijesno glasanje” koje će pokazati da turski narod ne želi da u parlamentu sjede oni koji su počinili kaznena djela. Erdogan optužuje prokurdski HDP, treću najveću stranku u parlamentu po brojnosti, da je političko krilo kurdskih militanata, što njezini članovi opovrgavaju.

Erdoganovi oponenti smatraju da je prijedlog o ukidanju imuniteta zastupnicima dio njegove strategije, a cilj mu je iz parlamenta istjerati HDP-ove zastupnike, ojačati vladajuću Stranku pravde i razvoja i konsolidirati potporu u parlamentu zbog izvršnoga predsjedničkog sustava kakav turski predsjednik odavno priželjkuje.

Jedan od čelnika HDP-a Selahatin Demirtas za Reuters je nedavno kazao da bi ukidanje imuniteta zastupnicima moglo pridonijeti jačanju nasilja i gušenju demokracije u zemlji.

Turske zastupnike imunitet štiti od sudskog progona. Novi bi zakon omogućio sudske progone članova parlamenta protiv kojih se trenutačno vode istrage, a riječ je o 138 zastupnika, među kojima su 101 član HDP-a i glavne oporbene Republikanske narodne stranke.

Članovi HDP-a kažu da bi velika većina od 59 njihovih zastupnika u parlamentu mogla završiti u zatvoru, većinom zbog stajališta koja su javno iznijeli, što bi u konačnici rezultiralo njihovim “brisanjem” iz parlamenta.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.