Europska unija pozvala je turskog veleposlanika pri europskim institucijama kako bi od njega zatražila objašnjenje za izjave predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je zaprijetio Europljanima da neće moći slobodno šetati ulicama ako ne promijene odnos prema njegovoj zemlji.

“Pozvali smo stalnog predstavnike Turrske pri EU-u da dođe u europsku službu za vanjske odnose jer želimo čuti objašnjenje u vezi s komentarima predsjednika Erdogana o sigurnosti Europljana ‘na ulicama diljem svijeta'”, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič.

Erdogan, koji vodi kampanju za referendum o proširenju predsjedničkih ovlasti, posljednjih je tjedana zaoštrio odnose s EU-om, posebice nakon što su nekim europskim gradovima zabranjeni skupovi turske dijaspore u okviru kampanje za referendum.

Erdogan je u srijedu, na dan kada je nešto kasnije u Londonu izveden teroristički napad, u svom govoru zaprijetio Europljanima da neće moći slobodno šetati ulicama nigdje u svijetu.

“Još jednom se obraćam Europljanima. Cijeli svijet prati što se događa. Ako se nastavite ponašati na ovaj način, sutra nijedan Europljanin, nijedan zapadnjak neće moći sigurno i spokojno šetati ulicama nigdje u svijetu”, rekao je Erdogan.

Komentiraj