Kako bi borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti bila što učinkovitija i pravednija, a zlouporabe bile svedene na minimum, na državi je da uredi i isplanira sustav svih socijalnih programa i naknada na nacionalnoj i lokalnoj razini, rečeno je u srijedu na završnoj konferenciji EU projekta “Sinergijski socijalni sustav”, koji se u Hrvatskoj provodio 18 mjeseci u suradnji sa slovenskim i austrijskim stručnjacima.

Zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić ocijenio je kako je projekt iznjedrio dobre rezultate bitne za izgradnju učinkovitijeg socijalnog sustava. Cilj nam je da se sredstva za programe u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti što transparentnije i bolje distribuiraju, rekao je Babić najavivši da će uskoro krenuti u izradu kataloga socijalnih naknada i akcijskog plana za suzbijanje siromaštva.

Smanjiti nejednakost među hrvatskim krajevima 

Tim operativnim planom nastojat će se što više smanjiti nejednakost među hrvatskim krajevima, odnosno lokalnim jedinicama, koje zbog svojih financijskih mogućnosti nisu u stanju jednako skrbiti o najpotrebitijem dijelu svoga stanovništva.

U Hrvatskoj postoji više od 70 različitih naknada koje proizlaze iz 20-ak zakona. Osim Zajamčene minimalne naknade (ZMN) u kojoj su od unatrag godinu i pol dana objedinjene četiri naknade, hrvatski građani imaju pravo i na niz ostalih, poput pomoći za stare i nemoćne, pomoći za novorođenčad, ogrijev i niz drugih.

Prava na mnoge od tih naknada različite su ovisno od jedinice u kojima građani žive ili ih uopće nemaju, pa je zato vrlo bitno što je projektom analiziran broj naknada, njihova visina, broj sadašnjih i potencijalnih korisnika itd.

Iako socijalna skrb nije izravno u djelokrugu Ministarstva uprave, pomoćnik ministrice uprave Boris Milošević podsjetio je da to ministarstvo nadzire rad jedinica lokalne i regionalne samouprave kroz koje se ostvaruju brojni socijalni programi, usluge i naknade.

Analiza podataka pokazala je velike razlike u pružanju socijalne zaštite među tim jedinicama, istaknuo je Milošević dodajući kako je projekt vrlo dobra podloga za bolju koordinaciju i planiranje u sustavu socijalne zaštite najugroženijeg dijela stanovništva.

Europski stup socijalnih prava

U ime predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Mirela Rašić napomenula je kako je Europska komisija prošlog tjedna pokrenula izradu “Europskog stupa socijalnih prava”, o čemu će se u svim državama članicama do kraja godine provoditi javna rasprava.

Kako bi borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti bila što učinkovitija treba osuvremeniti socijalne programe, navela je Rašić dodavši da je upravo promišljanje – je su li europske socijalne politike dostatne za 21. stoljeće, pokrenulo izradu “Europskog stupa socijalnih prava”.

Nakon javne rasprave krenut će se u izradu strateškog dokumenta koji bi, kako se planira, EK trebala prihvatiti 2017. Projekt “Sinergijski socijalni sustav” financiran je s 160.000 eura, provodilo ga je Ministarstvo socijalne politike i mladih u suradnji s programom UN-a za razvoj i u okviru Programa EU za zapošljavanje i socijalnu solidarnost  – PROGRES (2007.-2013.).

Komentiraj

<
FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.