Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša smatra da bi dolazak velike mase izbjeglica i migranata u Europu mogao izazvati destabilizaciju Europske unije i da treba više sredstava uložiti u sređivanje prilika u regijama iz kojih  dolaze, a osobno ne dijeli kritike koje se iz Europe upućuju mađarskom premijeru Viktoru Orbanu zbog njegove politike prema izbjeglicama.

– Izbjeglička kriza je jedno od većih iskušenja za Europsku uniju jer Europa ne može primiti sve koji u nju žele doći, kazao je Janša u razgovoru za lokalnu televizijsku postaju VTV iz Velenja, dodavši da bi se u suprotnom Europa pretvorila u “prostor kaosa”, sličan onome na područjima iz kojih dolaze migrantski valovi.
Europa bi trebala zauzeti jedinstveno stajalište prema migracijama i problemu izbjeglica, misleći i na to kako će zemlje iz kojih izbjeglice dolaze moći funcionirati nakon uspostave mira ako iz njih otiđe sav srednji sloj, kako se sada događa, kazao je Janša, dodavši da svakodnevni dolazak migranata i različite reakcije u Europi prati s velikom zabrinutošću.
Janša je dugogodišnji predsjednik konzervativne Slovenske demokratske stranke (SDS), a zemlju je do sada vodio jedan puni i jedan skraćeni premijerski mandat. Politički ga protivnici s ljevice ponekad nazivaju “slovenskim Orbanom”, a s mađarskim je premijerom u prijateljskim odnosima.
Janša je u razgovoru za velenjski kanal VTV kazao da Orban u svojoj restriktivnoj politici prema migrantima doživljava neopravdane kritike u Europi iako se Mađarska, po njegovim riječima, samo pokušavala pridržavati Schengenskog sporazuma i dablinskih pravila, dok neke druge članice EU-a to nisu činile.

 

Komentiraj