Europska unija nije sigurna kako će utjecati odlazak turskog premijera na sporazum koji je potpisala s Ankarom o zaustavljanju nekontroliranog priljeva migranata u Europu, izjavila je u četvrtak visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

“Još je rano reći hoće li to imati utjecaja i ako hoće koje vrste”, rekla je Mogherini tijekom posjeta Kosovu nakon što je turski premijer Ahmet Davutoglu objavio da podnosi ostavku.

“Mi ćemo, naravno, o tome prije svega razgovarati s turskim vlastima i zajedno definirati kako ići dalje”, kazala je.

Drugi visoki dužnosnici Unije nisu bili skloni komentirati odlazak čovjeka za kojega mnogi smatraju da je bio fleksibilniji u pregovorima o migrantskoj krizi nego njegov šef, predsjednik Tayyip Erdogan, i više uključen u te pregovore. Ipak, jedan od dužnosnika je rekao da je to “loša vijest”.

“To je na Turcima”, kazao je dužnosnik EU-a ne želeći se miješati ili možda uvrijediti Erdogana, a isto su reagirali i drugi dužnosnici.

“Mi smo ispunili svoj dio dogovora”, kazao je treći dužnosnik podsjetivši da je Europska komisija u srijedu predložila ukidanje viza za ulazak turskih građana u EU pod uvjetom da do kraja lipnja Turska ispuni preostalih pet neispunjenih mjerila.

Ukidanje viza za kratkoročni boravak do 90 dana, što Turska već dugo traži, dio je sporazuma između EU-a i Turske o rješavanju migrantske krize, postignutog u ožujku, a koji predviđa vraćanje svih migranata koji dođu na grčke otoke natrag u Tursku.

Turska za ukidanje viza treba ispuniti 72 mjerila, a prema prvom potpredsjedniku Komisije Fransu Timmermansu preostalo je ispuniti još njih pet. Timmerans je kao kriterije koje Turska još mora ispuniti spomenuo učinkovitiju borbu turskih vlasti protiv korupcije, promjenu zakona o terorizmu i postizanje sporazuma s Europolom, agencijom za policijsku suradnju EU-a.

Četvrti visoki dužnosnik EU-a rekao je za Reuters da iako je Davutoglu, koji se u Bruxellesu smatra umjerenijim pregovaračkim partnerom od Erdogana, jasno preuzeo vodeću ulogu u postizanju tog sporazuma, predsjednik ga je također podržao.

“Sporazum je postignut s Turskom, a ne s Davutogluom”, kazao je dužnosnik. “Erdogan je također bio uključen.”

Komentiraj