– Kina bi mogla zatražiti trgovinske sankcije protiv Europske unije nakon što joj  je u ponedjeljak prihvaćena žalba pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO)  u sporu oko carina koje je EU uvela na kineski uvoz vijaka, matica i klinova izrađenih od željeza ili čelika.
Kina nikada prije nije zatražila od WTO-a da uvede trgovinske sankcije otkad se pridružila toj organizaciji 2001. godine, međutim okončanje sedmogodišnje bitke ostavlja otvoren put za takav zahtjev radi naknade štete.
“Te mjere imaju negativan utjecaj na izvoz iz Kine u iznosu od oko milijardu dolara te na više od 100.000 radnih mjesta kod tisuća proizvođača vijaka u Kini. To je dovelo do velikih ekonomskih gubitaka za kinesku industriju, koja je izrazila veliko nezadovoljstvo i čvrsto se usprotivila tim mjerama”, objavilo je kinesko ministarstvo gospodarstva.
 EU sada mora postupiti u skladu s rješenjem i ukinuti svoje nezakonite carine ili će Kina poduzeti “daljnje korake”, navodi se u priopćenju.
 Vrijednost kineskog izvoza tih proizvoda u EU dosegnuo je 2008.  milijardu dolara, no nakon uvođenja carina EU-a 2009.  pao je u prosjeku na oko 200 milijuna dolara, navodi Reuters.
 Prema pravilima WTO-a, zemlje mogu kazniti “damping”, odnosno neopravdano jeftini izvoz kako bi zaustavile da jedna zemlja namjerno potkopava inozemne rivale umjetnim smanjenjem cijena.
 No, korištenje antidampinških carina podliježe strogim pravilima i, u ovom slučaju, Kina je prigovorila da EU nije strogo poštovao pravila. Arbitri WTO-a zaključili su isto.
 EU se žalio i izgubio, te kazao da je smanjio carine. No, Kina je prigovorila da EU nije učinio dovoljno kako bi postupio u skladu s rješenjem i opet pobijedila.
 Uslijedila je konačna žalbu EU-a, no suci WTO-a su potvrdili raniju odluku. Europski dužnosnik za trgovinu odbio je to komentirati.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.