Europska komisija napravila je u ponedjeljak novi korak na putu prema zaključenju spora koji vodi protiv ruskog plinskog diva Gazproma zbog sumnje u kršenje propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Gazprom je ponudio rješenje za sporna mjesta u svojoj tržišnoj politici u regiji srednje i istočne Europe na koja je ukazala Europska komisija, istaknula je u ponedjeljak europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Ruska kompanija obvezala se ukloniti ograničenja za prekograničnu preprodaju plina. Također su zajamčili tržišne cijene u toj regiji a obvezali su se i da neće koristiti tržišnu poziciju kako bi nametali uvjete operaterima plinske infrastrukture.

Bruxelles je pozvao “sve zainteresirane strane”, ponajprije države i plinske kompanije, da im do 4. svibnja dostave eventualne primjedbe na Gazpromove prijedloge.

Ako se slože s Bruxellesom da su Gazpromovi prijedlozi dovoljno jamstvo za slobodan protok plina u središnju i istočnu Europu po normalnoj cijeni, oni će postati pravno obvezujući i bude li ih ruska kompanija kršila, prijetit će joj kazne u visini do 10 posto međunarodnih prihoda.

“Gazprom može prodavati plin u Europi ali mora poštivati propise EU, uključujući naše zakone o tržišnom natjecanju”, istaknula je Vestager na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Povjerenica EU pokrenula je postupak protiv Gazproma u travnju 2015. godine, nakon istrage započete još 2012. godine, za mandata prethodne Komisije.

Tada je Vestager kazala da Gazprom po njezinom mišljenju “zloupotrebljava dominantnu poziciju” u osam zemalja EU – Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Poljskoj i Slovačkoj.

Te zemlje još uvijek u velikoj mjeri ovise o ruskom plinu iz geografskih i povijesnih razloga, iako su u proteklim godinama pronašle dodatne izvore opskrbe.

Nakon sastanka sa zamjenikom predsjednika Gazpromove uprave Aleksanderom Medvedevim i zamjenikom ruskog ministra energetike Anatolijem Janovskim u listopadu prošle godine europska povjerenica za tržišno natjecanje kazala je da čeka Gazpromove prijedloge za rješenje spornih točaka.

Gazprom ih je poslao nakon Božića i nakon dorade Komisija je odlučila da bi mogli otkloniti sumnje o mogućoj zloupotrebi tržišne pozicije.

Unatoč napetim odnosima Rusije i EU Vestager je naglasila da se spor rješava isključivo na pravnoj razini, otklanjajući pitanja o eventualnom političkom ugađanju Rusiji.

Odlučila je da neće kažnjavati Gazprom za ranije slučajeve zloupotrebe tržišne pozicije i branila takvu odluku, fokusirajući se na moguće promjene ponašanja ruske kompanije u budućnosti.

Ako se odlučite za sudski spor, izlažete se riziku dugotrajnog postupka a nema jamstva da ćete potaknuti kompaniju da promijeni ponašanje, pojasnila je.

Zahtjev da kompanija preuzme na sebe pravno obvezujuće mjere “snažan je poticaj da se promijeni ponašanje”, dodala je Vestager.

Ako zemlje i kompanije od kojih smo tražili komentar odbace Gazpromove prijedloge, nećemo ih prihvatiti, naglasila je.

Upozorila je pritom da EK neće imati rok za donošenje odluke niti definirane kriterije koje će primjedbe prihvatiti a koje ne.

Komentiraj