Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erejavec izjavio je u petak da mnogo očekuje od sastanka u Amsterdamu na kojemu će se u subotu govoriti o rješavanju izbjegličke krize te da bi EU još ovog mjeseca o tom pitanju svakako trebala donijeti cjelovitu i konkretnu politiku, jer će inače kriza u proljeće eskalirati.

Na sutrašnji neformalni sastanak koji je sazvao Bert Koenders, ministar vanjskih poslova Nizozemske, koja u ovom semestru predsjedava EU-om, pozvani su ministri vanjskih poslova Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije.
“Moja su očekivanja od tog sastanka visoka”, kazao je Erjavec, dodavši da će se govoriti o slovenskom prijedlogu o uspostavi druge linije kontrole izbjeglica koji ulaze u Europu na mekedonsko-grčkoj granici, te određivanju zajedničkih kriterija za prihvaćanje ili odbijanje migranata koji se kreću tzv. balkanskom rutom.
“Proljeće je blizu, a budući da se prilike u Siriji i Iraku ne smiruju, pritisak migranata će se povećati”, kazao je Erjavec u razgovoruu za Slovensku tiskovnu agenciju STA, dodavši da je potrebno donijeti hitne mjere za obuzdavanje migrantskog vala jer će inače izbjegličko-migrantska kriza eskalirati i zaoštriti se, ukoliko se do tada nešto ne poduzme.
Prema njegovim je riječima neophodno da se već na summitu lidera EU-a ovog mjeseca zato donesu potrebne zajedničke mjere.
Erjavec je kritičan i prema ponašanju Austrije, čija je ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner sredinom tjedna najavila uvođenje dnevnih kvota za ulazak migranata iz Slovenije u Austriju, a da o tome nije obavijestila Ljubljanu.
“Mislim da to nije način, Austrija nas je o tome trebala obavijestiti, onako kako je to do sada i činila kad nas je o svojim mjerama unaprijed upozoravala”, kazao je Erjavec, dodavši kako vjeruje da se to više neće ponavljati.
Po njegovoj ocjeni, zaoštravanje izbjegličkog pitanja u Austriji ima i unutarpolitičku notu zbog skorašnjih predsjedničkih izbora u toj zemlji, jer su izbjeglice postale važna predizborna tema.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.