Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač razgovarali su u četvrtak u Dubrovniku o bilateralnim pitanjima i konstatirali da u rješavanju graničnog prijepora Slovenija i Hrvatska ostaju na svojim pozicijama, priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Erjavec je izjavio da se s Kovačem sastao u četiri oka u Dubrovniku na rubu prvog godišnjeg foruma Strategije EU za jadransku i jonsku regiju te da su razgovarali o bilateralnim pitanjima.

Obojica su se složila da je potrebno nastaviti s aktivnostima iz zajedničkog procesa Brdo Brijuni, usmjerenog na jačanje povjerenja i stabilnosti u susjedstvu te  konstatirali da u pogledu rješavanja otvorenog graničnog pitanja strane ostaju na različitim pozicijama, navodi se u priopćenju.

“Slovenija i dalje ustraje na procesu arbitraže, dok bi Hrvatska to pitanje željela riješiti bilateralno”, kazao je Erjavec za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Hrvatska je lani izašla iz postupka arbitraže zbog slovenske kompromitacije arbitražnog postupka, nakon što su otkriveni nedopušteni kontakti službenice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik s tadašnjim slovenskim arbitrom u arbitraži Jernejem Sekolecom, i prestala s primjenom bilateralnog sporazuma o rješavanju graničnog pitanja arbitražom sklopljenog 2009.

Slovenija smatra da postupak treba nastaviti i završiti obvezujućom presudom, te tvrdi da unatoč pogrešci Dranik i Sekoleca njihovi kontakti nisu uzrokovali bitnu povredu odredaba arbitražnog ugovora, temeljem čega bi arbitraža bila prekinuta.

Komentiraj