Potpisivanje pristupnog protokola NATO-a s Crnom Gorom važna je poruka za cijelu regiju, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i dodao da će Slovenija biti među prvim zemljama članicama koja če protokol ratificirati.

Erjavec je kazao da će vlada premijera Mire Cerara ratifikaciju protokola svom parlamentu predložiti na prvoj svojoj idućoj sjednici, te da ne vidi razlog zašto i druge države u regiji ne bi učinile isti korak kao i Crna Gora i krenule naprijed prema članstvu u NATO savezu.

NATO ovime pokazuje da vodi politiku otvorenih vrata, a to je važna poruka regiji, kazao je Erjavec nakon što je u četvrtak  Crna Gora u Bruxellesu potpisala protokol o pristupanju NATO-u, a članica će postati kada se dovrši postupak ratifikacije u svih 28 zemalja članica.

Erjavec je rekao da je Slovenija cijelo vrijeme podupirala proces pridruživanja Crne Gore savezu NATO i među prvima će protokol ratificirati.

Slovenija je podržavala približavanje Hrvatske Eurospkoj uniji i NATO-u, ali je među zadnjim članicama ratificirala hrvatski pristupni protokol, vezujući to s rješenjem graničnog prijepora

Komentiraj