Ako na summitu EU-a ne bude konkretnih zajedničkih rješenja za migrantski val, svaka će zemlja članica tražiti svoja vlastita, kako bi zaštitila svoj interese, upozorio je u Bruxellesu slovenski premijer Karl Erjavec koji se ondje susreo i s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Mirom Kovačem.

“Još ovaj tjedan treba prijeći s riječi na djela. Ako ne bude rezultata, razumljivo je da će države koje su pod naletom migracijskog toka štititi vlastite nacionalne interese”, kazao je šef slovenske diplomacije.

Dodao je da Slovenija budno prati najave Austrije o zaoštravanju kriterija za prijem izbjeglica i reagira sukladno svojim vlastitima, kako ne bi postala “džep” u kojemu će ostati velik broj migranata dugo vremena.
Erjavec je kazao da vrijeme ne radi za EU u aktualnoj krizi  jer je blizu proljeće kad se očekuje jačanje ilegalnog migracijskog priljeva.
Erjavec se u Bruuxellesu na rubu sastanka europskih ministara vanjskih poslova susreo i s hrvatskim kolegom Mirom Kovačem te ocijenio da je suradnja s Hrvatskom u migrantskoj krizi dobra i da Hrvatska na taj problem sada reagira na primjeren način.
Odgovarajuće cjelovito rješenje za migrantsku krizu bilo bi da se migracije zaustave, a problem je u implementaciji već dogovorenih sporazuma s Turskom, te zaštiti vanjske granice EU-a pomoću granične i obalne straže, rekao je u razgovoru s novinarima Erjavec.
Nije želio odgovoriti koliko bi Slovenija bila spremna primiti izbjeglica koji su sada raspoređeni po kampovima u Turskoj, rekavši da je za to prerano odgovoriti.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.