Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je upozorio Nizozemsku kako će ‘platiti cijenu’ zbog narušavanja veza, prenosi BBC.

“Naučit ćemo ih što je međunarodna diplomacija”, rekao je Erdogan. Nizozemska vlada zabranila je u subotu slijetanje zrakoplovu s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, koji je planirao govoriti na skupu u povodu referenduma, a tursku ministricu obitelji Fatmu Betul Sayan Kaya, koja je doputovala automobilom do konzulata u Rotterdamu, nizozemska je policija vratila na granicu s Njemačkom.

Erdogan je danas optužio Nizozemsku da žrtvuje odnose između dvioje zemlje zbog izbora koji se odbijaju u srijedu. Prijeteći kako će osobno otputovati na skupove u inozemstvu, Edrogan je dodao: “Zapad je očito pokazao svoje pravo lice posljednjih nekoliko dana. Ono što smo vidjeli jasna je manifestacija islamofobije”.

“Rekao sam kako sam mislio da je nacizam mrtav, ali bio sam u krivu. Nacizam je živ na Zapadu”, rekao je turski predsjednik. “Ali, Francusku nisu zavele takve igre”, dodao je zahvaljujući Francuskoj što je dopustila skup u Metzu. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault rekao je kako je riječ o slobodi okupljanja te da ne postoji prijetnja javnom redu zbog koje bi skup trebalo zabraniti.

Ayrault je pozvao na “smirivanje” diplomatske krize između Turske i Nizozemske. “U povodu trenutačnih napetosti između Turske i nekoliko članica Europske unije, Francuska poziva na smirenje. Poziva također turske vlasti da se izbjegnu ekscesi i provokacije”, poručio je ministar Ayrault.

Komentiraj