Turska će ponovno razmotriti sve svoje političke i administrativne odnose s Europskom unijom nakon referenduma u travnju, uključujući i sporazum o suzbijanju ilegalne migracije, ali će zadržati gospodarske odnose s Unijom, rekao je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U razgovoru za CNN Turk, Erdogan je rekao da će sve “od A do Ž” u odnosima Turske i Europske unije biti predmetom revizije nakon 16. travnja i referenduma o ustavnim reformama koje će ojačati Erdoganove predsjedničke ovlasti.

Odnosi Turske i EU-a osobito su pogoršani nakon što su dvije članice Unije otkazale planirane skupove na svom teritoriju turskih političara koji su trebali zagovarati potvrđivanje reformi na referendumu. Njemačka i Nizozemska svoju su odluku opravdale sigurnosnim razlozima, no Erdogan ih je optužio za “nacističke metode” i gušenje slobode govora.

U razgovoru u četvrtak nije se ispričao za usporedbu s nacizmom. “Vi se uznemirite kad mi kažemo da je to fašizam, da je to nacizam, ali ono što radite pristaje uz definiciju”, rekao je Erdogan za CNN Turk.

Komentiraj