Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u četvrtak u Washingtonu europske zemlje da podrže kampanju njegove vlade protiv kurdskih separatista, nakon napada autobombom u kojoj je poginulo sedam osoba na jugoistoku Turske.

Njegov govor ispred Instituta Brookings obilježen je sukobima između turskih sigurnosnih službi i prosvjednika te novinara.

“Ne možemo to više tolerirati”, izjavio je Erdogan vezano uz napad. “Europske zemlje i druge zemlje, nadam se, mogu vidjeti pravo lice iza tih napada”, izjavio je turski predsjednik koji je došao u glavni grad SAD-a na summit o nuklearnoj sigurnosti u organizaciji Baracka Obame.

Sedam turskih policajaca ubijeno je, a najmanje 27 osoba ranjeno u napadu autobombom u četvrtak u Diyarbakiru, najvećem gradu na jugoistoku Turske s kurdskom manjinom. Napad se pripisuje kurdskim separatistima.

Erdogan je ocijenio u četvrtak da se cijeli svijet mora ujediniti u borbi protiv terorizma, ustvrdivši da su Kurdi jednako opasni kao i borci Islamske države.

Međunarodna koalicija protiv IS-a, koju predvodi SAD u Siriji, pomaže Postrojbama za zaštitu naroda (YPG – oružani ogranak glavne kurdske stranke u Siriji, Stranke demokratskog jedinstva) u borbi protiv džihadističke Islamske države. Turska međutim smatra YPG saveznicima Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Bijela kuća je objavila da se predsjednik Barack Obama susreo s Erdoganom u četvrtak navečer u okviru summita ali taj razgovor nije bio unaprijed dogovoren.

Po priopćenju Bijele kuće, Obama i Erdogan su razgovarali o “suradnji između SAD-a i Turske u području regionalne sigurnosti, protuterorizma i migracija”.

Ranije se američki potpredsjednik Joe Biden također sastao s Erdoganom. Potvrdili su “uski savez” između SAD-a i Turske te njihovu “zajedničku namjeru” da svladaju Islamsku državu, piše u priopćenju ureda američkog potpredsjednika.

Komentiraj

FOTO:EPA/SEBASTIAN SILVA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.