– Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da će reći američkom potpredsjedniku Joeu Bidenu kako Washington nema opravdanja za neizručivanje propovjednika iz Pennsylvanije optužena za prošlomjesečni neuspjeli puč.

Ergodan koji bi se trebao susresti s Bidenom u Ankari kasnije tijekom dana, rekao je da će Turska nastaviti opskrbljivati američke dužnosnike s dokumentima zahtijevajući izručenje Fethullaha Gulena koji živi dobrovoljno u egzilu u SAD-u od 1999. godine.

Gulen, nekadašnji Erdoganov savjetnik, negira svaku umiješanost u pokušaj vojnog udara 15. srpnja i osuđuje ga. No turski dužnosnici rekli su da se mreža Gulenovih pristaša godinama infiltrirala u tursku vojsku i javne službe radi stvaranja “paralelne države”.

“Reći ćemo mu da je vođa FETO-a u njihovoj zemlji”, rekao je Erdogan koristeći akronim za “Gulenist Terror Organisation” (Gulenova teroristička organizacija) , ime koje je Ankara dala Gulenovoj mreži. “Ako zemlja želi izručenje kriminalca iz vaše zemlje, nemate se pravo usprotiviti”.

Erdogan je rekao da su Turska i Washington strateški partneri te da zadržavanje Gulena ne koristi SAD-u.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.