Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je, kao što je bilo očekivano, odlučio sazvati prijevremene izbore nakon neuspješnih pregovora o formiranju koalicijske vlade nakon parlamentarnih izbora u lipnju, objavljeno je u priopćenju njegovog tiskovnog ureda.

“Nakon neprestanih neuspjeha i unatoč svim kontaktima od 9. srpnja, vlada nije formirana. Na temelju ovlasti koje su mu povjerene, predsjednik je odlučio obnoviti parlamentarne izbore”, naglašava se u tekstu objavljenom nakon sastanka šefa države i predsjednika parlamenta Ismeta Yilmaza.

 

  • Datum novih izbora nije preciziran u dokumentu, ali Erodgan je spomenuo nedjelju 1. studenoga.

 

Erdoganova Stranka pravde i zavoja (AKP) upravlja Turskom od 2002. , ali nije dobila vladinu većinu na izborima 7. lipnja i politički pregovori premijera Ahmeta Davutoglua s oporbom nisu bili uspješni.

Datum za formiranje vlade je istekao u nedjelju, a Erdogan ne želi oporbi dati mandat.

Komentiraj

FOTO:EPA/PRESIDENTIAL PRESS OFFICE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.