Turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan razgovarao je telefonski s kraljem Saudijske Arabije Salmanom i njegovim novoimenovanim prestolonasljednikom te su se složili oko toga da povećaju napore kako bi se okončale napetosti povezane s Katarom, doznaje se u četvrtak iz izvora bliskih Erdoganu.

Turska je ponudila snažnu potporu Kataru nakon što su Saudijska Arabija, Egipat i nekoliko drugih zemalja napale Katar da potpomaže terorizam te prekinule gospodarske i diplomatske veze s tom zemljom.

Erdogan je sa saudijskim čelnicima razgovarao u srijedu navečer i obje su strane naglasile odlučnost da ojačaju tursko-saudijske veze, a turski je predsjednik tom prigodom čestitao Mohamedu bin Salmanu na izboru za novog prestolonasljednika, doznaje se iz istih izvora.

“Postignuta je suglasnost oko povećanih napora na okončanju napetosti u regiji povezanih s Katarom”, navodi izvor iz ureda turskog predsjednika.

Čelnici dviju zemalja Erdogan i kralj Salman dogovorili su se također da razgovaraju u četiri oka na sastanku skupine G-20 najrazvijenijih zemalja svijeta, koji će se održati u srpnju u Hamburgu.

Kralj Salman u srijedu je proglasio svoga sina prestolonasljednikom, snažno ojačavši poziciju tog 31-ogodišnjaka u situaciji dok Saudijska Arabija traži radikalno preispitivanje u pogledu svog o nafti snažno ovisnog gospodarstva te se suočava s rastućim napetostima u odnosima sa svojim regionalnim rivalom Iranom.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain i Egipat prekinuli su početkom lipnja veze s Dohom, optužujući Katar da podržava islamističke militante i Iran, što katarski dužnosnici odbacuju kao besmislice.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je nakon tog poteza izolaciju Katara kao “nehumanu i protivnu islamskim vrijednostima” i upozorio da su takve metode neprihvatljive i da odgovaraju “smrtnoj kazni”.

“Katar je pokazao krajnje odlučno stajalište protiv terorističke organizacije Islamske države zajedno s Turskom. Proglašavanje Katara krivcem klevetničkim kampanjama ne služi ničemu”, kazao je Erdogan prošlog tjedna o tome u turskom parlamentu.

Turski predsjednik tada je najavio da će telefonski o toj situaciji razgovarati s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom i katarskim emirom Al Thanijem, kao i s  američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Već je prije toga zatražio da krizu bude riješena do kraja ramazana obećavši potporu Kataru.

Komentiraj