Turski predsjednik Tayyip Erdogan u četvrtak je optužio Zapad da pomaže njegovim neprijateljima u cilju širenja kaosa u islamskom svijetu te pozvao na jedinstvo muslimana kako bi se othrvali neprijateljima.

“Zapad je sada uz Daesh (Islamsku državu). Vidimo da je oružje koje drže u rukama zapadne proizvodnje (…) Pripazite, sve je to upereno protiv islamskog svijeta”, kazao je Erdogan u govoru u pakistanskom parlamentu.

Po njegovom sudu, svi, i turski klerik Fetulah Gulen kojeg podupire SAD, i kurdski pobunjenici i militanti Islamske države imaju potporu Zapada.

“Protiv njih se moramo zajedno boriti”, poručio je Erdogan i pozvao muslimane da ostave po strani sve razmirice i sektaške razlike.

Ranije je pakistanski premijer Nawaz Sharif rekao da njegova zemlja stoji uz bok “karizmatičnog” Erdogana koji Tursku želi odvesti prema gospodarskom procvatu i političkoj stabilnosti.

Erdogan se nalazi u dvodnevnom državnom posjetu. Navečer će otputovati u Lahore.  Sharif i Erdogan su najavili da će do kraja 2017. dvije zemlje potpisati sporazum o slobodnoj trgovini kako bi bilateralnu trgovinsku razmjenu podigli na pet milijardi dolara.

Komentiraj