Turski predsjednik Tayyip Erdogan potvrdio je u četvrtak da je najvišim europskim dužnosnicima, Jean-Claudeu Junckeru i Donaldu Tusku, bio rekao da bi Europu mogao preplaviti migrantima i pozvao je UN da riješi krizu uspostavom zona zabrane letenja i sigurnih zona u Siriji.

“Prije smo zaustavili ljude na vratima Europe, u Edirenu smo zaustavili njihove autobuse. To se dogodi jednom ili dvaput, a onda ćemo otvoriti vrata i poželjeti im siguran put, to sam rekao”, rekao je Erdogan.

Ocijenio je također da u Europi jačaju ksenofobne i rasističke tendencije.

Grčki portal objavio je u ponedjeljak da je Erdogan, na sastanku s Junckerom i Tuskom, u studenom zaprijetio da će preplaviti Europu migrantima ako mu ne pomognu u zbrinjavanju izbjeglica.

Erdogan je, u govoru na poslovnom forumu u Ankari, upozorio da bi broj izbjeglica koji kreću prema Turskoj zadnjih dana mogao narasti na 600.000 ako se nastave ruski i sirijski zračni napadi.

Dodao je također da iranske snage u Siriji vrše “nemilosrdne pokolje”, poručivši da UN mora učiniti više kako bi zaustavio “etničko čišćenje” u toj zemlji.

Turska će biti strpljiva do određene granice u pogledu krize u Siriji, a onda će biti prisiljena djelovati, upozorio je Edrogan.

Istaknuo je da se kriza u Siriji ne može riješiti bez uvođenja zona zabrane letenja i sigurnih zona.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.