Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je poručio Europskoj uniji kako neće mijenjati antiteroristički zakon u zamjenu za uvođenje bezviznog putovanja, piše BBC. “Mi ćemo svojim putem, vi idite svojim”, rekao je Erdogan.

Europska je unija od Turske tražila reviziju njenih zakona kao uvjet da se turskim državljanima dopuste kratkotrajna putovanja bez vize. Ovaj plan je dio sporazuma koji uključuje vraćanje migranata, većinom Sirijaca, iz Grče u Tursku, kako bi se olakšala izbjeglička kriza koja je zahvatila Europu.

Europska unija od Turske traži sužavanje definicije terorista kako bi se izjednačila s onom EU-a. To je jedan od pet kriterija na koje Turska treba pristati kako bi zadovoljila bezvizna putovanja. Ipak, Erdogan to odbija, inzostirajući na tome da je Turska i dalje pod ogromnom prijetnjom terorizma. Vjeruje da su ti zakoni potrebi kako bi se obračunali s kurdskim militantima u Turskoj i džihadističkim skupinama.

Turski premijer Ahmet Davutoglu jučer je najavio svoju ostavku, a Erdogan je poručio kako je uvođenje ustavnih promjena nacionalna potreba.

Komentiraj