Turski predsjednik Tayyip Erdogan optužio je u subotu kurdske skupine da pokušavaju zauzeti sjever Sirije i istaknuo da Ankara to neće dopustiti.

U govoru na jugoistoku Turske, Erdogan je osudio prošlotjedno priključenje sirijskog grada Tel Abyada autonomnoj političkoj strukturi koju su osnovali Kurdi.

“Sve što žele je posve ovladati sjeverom Sirije”, rekao je Erdogan. “Ni pod kojim okolnostima nećemo dopustiti da sjever Sirije postane žrtva njihovih kombinacija. To je prijetnja Turskoj i nemoguće je da kažemo ‘da’ toj prijetnji”, dodao je.

Tursku brinu teritorijalna osvajanja Kurda u građanskom ratu u Siriji jer bi mogli potaknuti separatizam među turskom kurdskom manjinom.

Tel Abyad, grad na granici s Turskom, kurdska milicija YPG preuzela je od Islamske države u lipnju uz pomoć američkih zračnih napada. Lokalni čelnici proglasili su ga prošli tjedan dijelom autonomne vlade koju su proglasili Kurdi.

Sirijski Kurdi osnovali su tri autonomne zone ili kantona na sjeveru Sirije od izbijanja rata 2011. No, odbacuju tvrdnje da im je cilj uspostava vlastite države.

Komentiraj

FOTO:Photoshot
PIŠE:Photoshot
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.