Turski predsjednik Tayyip Erdogan u srijedu je kategorično odbacio mogućnost ukidanja izvanrednog stanja uvedenog prije godinu dana nakon neuspjelog vojnog udara, uz objašnjenje da će se ono moći ukinuti tek kad završi borba protiv terorizma.

Turske su vlasti ranije u srijedu privele 14 vojnih časnika te izdale nalog za uhićenjem 51 osobe, među kojima i 34 nekadašnja zaposlenika državne televizije TRT, zbog sumnje u povezanost s vojnim udarom, izvijestili su lokalni mediji.

“Nema govora o ukidanju izvanrednog stanja s obzirom na sve što se događa”, izjavio je Erdogan, dodavši da se “izvanredno stanje može ukinuti tek pošto završi borba protiv terorizma. Ukidanje izvanrednog stanja bit će moguće u ne tako dalekoj budućnosti.”

Turska vlada započela je u utorak prvi u nizu događaja ovoga tjedna u povodu obilježavanja prošlogodišnjeg neuspjela pokušaja državnog udara.

Premijer Binali Yildrim na istanbulskome je groblju obišao grobove nekih od poginulih u noći 15. srpnja.

Nakon pokušaja puča, Turska je uvela izvanredno stanje koje omogućuje širok raspon vladinih ovlasti te progurala referendum kojim se proširuju ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Nakon pokušaja udara, uhićeno je više od 50.000 ljudi a kažnjavanje osumnjičenih političkih neistomišljenika i pristaša državnog udara se nastavlja.

Vlada za pokušaj puča okrivljuje klerika Fethullaha Gulena, bivšega Erdoganova saveznika, koji optužbe niječe.

Memorijalni događaji kulminirat će Erdoganovim govorom u parlamentu 16. srpnja ujutro, kojim se obilježava napad na tu zgradu.

Komentiraj