Trgovački sud u Varaždinu zakazao je za 1. listopada prvu javnu dražbu za prodaju nekretnina Validusa d.d. u stečaju, varaždinske investicijske tvrtke koja je poslovala u sklopu Fima grupe, povezane s aferom ‘Spice’, navodnim pokušajem menadžerskog preuzimanja Podravke novcem te kompanije.

  • Nakon što kontroverzni srbijanski tajkun Ranko Mimović, zainteresiran za preuzimanje Podravke, nije osigurao bankovna jamstva za preuzimanje Validusa, uprava te tvrtke 2010. dala je ostavke

Prema sudskoj odluci, prodaju se nekretnine – poslovni prostori, kancelarije i spremišta Validusa d.d. u varaždinskoj Aninoj ulici procijenjeni na 12,5 milijuna kuna na kojima založno pravo imaju država i Hrvatska banka za obnovu razvoj.

Najveći dio problema Validusa d.d. koji je u stečaju od 2012. bio je povezan s aferom ‘Spice’ kada je u nizu spornih transakcija Podravka Fimi grupi odobrila kredit, a potom u tijeku potraživanja ‘sjela’ na imovinu Validusa.

Nakon što kontroverzni srbijanski tajkun Ranko Mimović, zainteresiran za preuzimanje Podravke, nije osigurao bankovna jamstva za preuzimanje Validusa, uprava te tvrtke 2010. dala je ostavke, a za kriznog upravitelja bio je postavljen Vladimir Šelebaj.

Njegov plan restrukturiranja, baziran na prodaji dijela Validusove imovine – među kojima je i rovinjska Mirna, lanac hotela Helios Faros, mljekara Mils, Varteks i Varaždinska banka nije uspio te je sredinom 2011. odstupio zbog nemogućnosti dogovora s vjerovnicima. Iste godine Šelebaj je bio uhapšen na granici sa Slovenijom zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti u vezi s poslovanjem njegovih produkcijskih tvrtki Core Media i Media spot. U pokrenutom sporu tereti se da je sa bivšom suprugom Dijanom Čuljak i suradnicima ‘izvlačenjem’ novca ilegalno zaradio 24 milijuna kuna.

Nakon neuspješna Šelebajeva plana restrukturiranja Validusa, 2012. Trgovački sud u Varaždinu postavio je stečajnog upravitelja Nenad Homara koji je pokrenuo prodaju velikog dijela imovine, zemljišta i pokretnina u vlasništvu te investicijske tvrtke, a za početak listopada oglasio je i prvu javnu dražbu za zgradu sjedišta Validusa.

U aferi ‘Spice’ bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec i sedmorica suoptuženih terete se da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom koju su pritom navodno oštetili za 400 milijuna kuna. Optuženi pak tvrde da su koprivničku tvrtku branili od neprijateljskog preuzimanja. Uz Polančeca i bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, optuženi su i vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Komentiraj

FOTO:Dalibor Urukalovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.