Njemačka i dalje planira u ovoj i idućoj godini ostvarenje uravnoteženog proračuna, unatoč enormnim troškovima uslijed rekordnog priljeva izbjeglica, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.

Suočavanje s poplavom izbjeglica glavni je prioritet njemačke vlade, a ministri moraju tome podrediti sve eventualne dodatne želje vezane uz potrošnju, istaknuo je zamjenik ministar financija Thomas Steffen u najnovijem mjesečnom izvješću tog ministarstva.

Stabilne financije su potrebne kako bi bilo koja vlada bila u stanju reagirati na neočekivane izazove kao što je izbjeglička kriza, dodao je Steffen.

“To je razlog zašto vlada još planira postići uravnotežen proračun ove i iduće godine, unatoč dodatnim proračunskim pritiscima”, rekao je.

Izvori iz vladajuće koalicije kazali su u prošli četvrtak za Reuters da bi neočekivani troškovi zbrinjavanja izbjeglica mogli spriječiti ministra financija Wolfganga Schaeublea u ostvarenju cilja postizanja uravnoteženog proračuna za sljedećih pet godina.

Njemačka podnosi većinu tereta najveće izbjegličke krize u Europi od Drugog svjetskog rata. Njemačka vlada očekuje samo u ovoj godini najmanje 800.000 novih izbjeglica.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.