Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izrazio je u četvrtak zadovoljstvo odazivom građana na akciju sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih A+++ kućanskih uređaja, u kojoj je jutros prodan i desettisućiti uređaj, te je najavio održavanje slične akcije i iduće godine.

Država je s 800 kuna sufinancirala kupnju A+++ kućanskih uređaj i za to je osigurala 8 milijuna kuna, odnosno subvencionirala je kupnju 10 tisuća takvih uređaja.

Javni je poziv bio raspisan 3. lipnja i od tada je 10 tisuća kupaca iskoristilo mogućnost sufinanciranja, a najviše se kupovalo perilice rublja.

[quote_box_center]

  • Država je s 800 kuna sufinancirala kupnju A+++ kućanskih uređaj i za to je osigurala 8 milijuna kuna, odnosno subvencionirala je kupnju 10 tisuća takvih uređaja.
  • Javni je poziv bio raspisan 3. lipnja i od tada je 10 tisuća kupaca iskoristilo mogućnost sufinanciranja, a najviše se kupovalo perilice rublja.

[/quote_box_center]

“Zadovoljni smo akcijom, danas je prodan i desettisućiti uređaj. Drago mi je da su građani vidjeli koristi od ove akcije za kućne budžete kroz smanjenu potrošnje energije, ali i korist za okoliš, a to nam je bio i krajni cilj”, rekao je Zmajlović novinarima.

Najavio je nastavak sličnih akcija i u idućoj godini kako bi se pridonijelo poboljšanju energetske učinkovitosti.

Program sufinanciranja zajednički su pokrenuli Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na temelju nacionalne Strategije energetske učinkovitosti te Trećeg nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti. Namjera je ovog programa da se prilikom zamjene ili kupnje novih uređaja, građani u startu odluče za one najučinkovitije uređaje na tržištu. Time će ostvariti uštedu energije, uštedu troškova grijanja i vode te očuvati okoliš.

Tako je od građana koji su sudjelovali u kupnji uređaja uz poticaj njih 51 posto zamijenilo svoj uređaj stariji od šest godina, a za 37 posto je ta kupnja bila prva kupnja takvog uređaja. Najveći broj uređaja kupljen je u Zagrebu, zatim u Primorsko-goranskoj županiji i Splitsko-dalmatinskoj, a čak 90 posto kupljenih uređaja bile su perilice rublja. Stavljanjem u funkciju tih 10.000 uređaja ukupno će se uštedjeti energije 1.006.179 kWh električne energije i spriječiti 235 tona emisija CO2. To otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 73 kućanstava ili godišnjoj potrošnji vode za 166 kućanstava, izvijestilo je, uz ostalo, Ministarstvo zaštite okoliša.

Komentiraj