Izrael je u nedjelju podignuo optužnicu protiv dvojice židovskih ekstremista za ubojstvo tri člana   palestinske obitelji u kojoj je 18-mjesečno dijete živo izgorjelo u požaru, objavilo je pravosuđe.

Amiram Ben Oliel (21), iz kolonije Shilo na sjeveru Zapadne obale te 17-godišnji maloljetnik optuženi su za ubojstvo obitelji Dawabshe u palestinskom selu Duma koje su počinili 31. srpnja.

Židovski ekstremisti bacili su zapaljivu bombu u dom obitelji dok je spavala te je 18-mjesečni Ali živ izgorio, a teške su ozljede zadobili otac i majka koji su od njih i umrli, te četverogodišnji brat.

Na zidovima njihova doma ekstremisti su ispisali grafite hebrejskim jezikom, među kojima je i riječ “osveta”.

Napad je izazvao međunarodnu osudu palestinske i izraelske strane, a Izrael je bio suočen s kritikama jer dosad nije izveo počinitelje pred lice pravde.

Video snimka objavljena prije deset dana koja prikazuje židovske ekstremiste na proslavi vjenčanja kako slave ubojstvo obitelji Dawabshe izazvala je ogorčenost u Izraelu. Na snimci deseci ekstremista, mnogi od njih prijatelji osumnjičenih napadača, plešu držeći u zraku podignuto vatreno oružje, noževe, molotovljeve koktele te pozivaju na osvetu nakon palestinskih napada u nedavnom valu nasilja. Vidi se čovjek koji drži portret 18-mjesečnog Alija Davabshea i zatim  nožem probada sliku dječaka.

Komentiraj

FOTO:Getty-images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.